Veelvoorkomende WordPress kwetsbaarheden in 2024: Wat betekent dit voor jouw website?
WordPress blijft het meest populaire CMS ter wereld, aangezien het een eenvoudige manier biedt om door iedereen een website op te starten en te onderhouden. Zonder hier te hoeven programmeren. Met een middagje huiswerk kan je al een hoop bereiken, en zo een website in elkaar hebben gezet. Maar die populariteit maakt het ook een geliefd doelwit voor hackers. In het afgelopen jaar zijn er duizenden kwetsbaarheden ontdekt in WordPress-plugins. In dit artikel bekijken we de meest voorkomende beveiligingsrisico’s en wat jij als website-eigenaar kunt doen om je site veilig te houden.
Dit waren de grootste gevaren in 2024
Bij het analyseren van kwetsbaarheden in WordPress-plugins in 2024 zien we enkele duidelijke trends. Hieronder bespreken we de meest voorkomende beveiligingsproblemen en hoe ze jouw WordPress website kunnen raken.
1. Cross-Site Scripting (XSS) – 3.947 gevallen
XSS blijft een van de meest voorkomende kwetsbaarheden in WordPress-plugins. Bij deze aanval kunnen hackers schadelijke scripts injecteren in je website, die vervolgens uitgevoerd worden in de browser van je bezoekers. Dit kan leiden tot gestolen inloggegevens, misbruik van gebruikerssessies of zelfs volledige overname van je website. Die volledige overnamen van een WordPress website gaan vaak gepaard met een redirect naar een malafide website met malware. Of injectie hiervan op de website zelf.
2. Onvoldoende toegangscontrole – 2.906 gevallen
Veel plugins hebben problemen met toegangsbeheer, waardoor onbevoegde gebruikers toegang kunnen krijgen tot gevoelige delen van een website. Dit omvat onder andere "Improper Access Control" (64 gevallen) en "Improper Authorization" (19 gevallen). Dit kan ertoe leiden dat kwaadwillenden wijzigingen aanbrengen in je site zonder jouw toestemming. In basis houdt dit in dat kwaadwillenden wijzigingen kunnen uitvoeren zonder dat er correct wordt gecontroleerd of de gebruiker wel is ingelogd. Of dat de gebruiker wel de juiste rechten hiervoor heeft.
3. Cross-Site Request Forgery (CSRF) – 944 gevallen
Bij CSRF-aanvallen worden gebruikers ongemerkt misleid om een actie uit te voeren, zoals het wijzigen van hun wachtwoord of het toevoegen van een nieuwe beheerder. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor zowel website-eigenaren als hun bezoekers.
4. SQL Injection – 415 gevallen
SQL-injectie is een techniek waarbij een hacker ongewenste databasecommando’s kan uitvoeren via invoervelden op je website. Dit kunnen een hoop verschillende invoervelden zijn, en bijvoorbeeld al binnen een contactformulier al genoeg zijn om dit door kwaadwillenden te exploiteren. Dit kan leiden tot gestolen gebruikersgegevens, verwijderde inhoud of zelfs volledige controle over de database.
5. Ongecontroleerde bestandstoegang en bestandsuploads – 333 gevallen
Veel plugins laten gebruikers bestanden uploaden zonder voldoende controle, wat kan leiden tot het plaatsen van kwaadaardige scripts. "Unrestricted Upload of File with Dangerous Type" (221 gevallen) en "Improper Control of Filename" (169 gevallen) zijn hier voorbeelden van.
Wat kun je doen om je WordPress-website te beschermen?
Hoewel de bovenstaande kwetsbaarheden alarmerend kunnen klinken, zijn er effectieve maatregelen die je kunt nemen om je site veilig te houden:
✅ Houd je plugins en thema’s up-to-date – Veel kwetsbaarheden worden opgelost in nieuwe versies. Zorg er daarom voor dat je updates niet uitstelt. En waar mogelijk de automatische updates aanzet voor plug-ins en thema’s. Controleer wel altijd nog handmatig op functionaliteit na deze automatische updates.
✅ Gebruik alleen betrouwbare plugins – Controleer de beoordelingen, updatefrequentie en het aantal installaties voordat je een plugin installeert.
✅ Beperk het aantal plugins – Hoe meer plugins je gebruikt, hoe groter de kans op beveiligingsproblemen. Verwijder ongebruikte plugins. Enkel deactiveren kan in veel gevallen niet genoeg zijn om je te beschermen tegen aanvallen.
✅ Gebruik een beveiligingsplugin – Plugins zoals Wordfence of iThemes Security kunnen helpen om aanvallen te detecteren en te blokkeren.
✅ Beperk gebruikersrechten – Geef alleen noodzakelijke rechten aan gebruikers en zorg ervoor dat beheerdersaccounts goed beveiligd zijn.
✅ Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA) – Een sterk random gegeneerd wachtwoord en 2FA maken het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen tot je website. 2FA is door plug-ins zoals Wordfence mogelijk om te activeren op je website.
Conclusie
Het afgelopen jaar heeft aangetoond dat WordPress-plugins een belangrijk doelwit blijven voor hackers. Door je website goed te beveiligen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de risico’s minimaliseren. Bij MijnSecurityPartner.nl helpen we je graag met advies en beveiligingsoplossingen. Neem contact met ons op voor meer informatie, en neem een kijkje op onze diensten speciaal voor WordPress, over hoe jij jouw WordPress-website beter kunt beschermen!